Yoga, kelime anlamı olarak “birleşmek, bütünleşmek” demektir. Genel olarak bütünleşmeyi “beden, zihin ve ruh bütünleşmesi” olarak ele alabiliriz.
Bu bağlamda ele alındığında yoga; beden farkındalığı üzerindeki basit çalışmalarla ilk önce bedenimizi tanımamızı sağlar. Günlük hayatta hiç farkına varmasak bile kimi zaman sağımızı solumuzu bile şaşıracak kadar vücudumuza ilgisizizdir. Kaldı ki söz konusu kaslarımız, kemiklerimiz, eklemlerimiz olduğu zaman, tıbbi terimlerle değil günlük hayatta kullandığımız kelimelerle bile vücut parçalarımızı adlandıramayabiliriz. Mesela çoğumuz mide ya da karnın yerini tanımlarken orta gövdede bir yerde diyebiliriz, ya da incik, uyluk, köprücük kemiği duyduğumuz ama belki de kesin olarak nerede olduğunu bilmediğimiz kemiklerdir.
Yoga çalışmalarında yavaş yavaş vücudun bölgelerini anlayıp onlar üzerindeki kontrolü ele almaya başlarız. “Omuz başlarını geriye düşür” ilk başta hiçbir şey ifade etmezken, bir süre sonra yerleşmemizi inanılmaz etkileyen sihirli bir cümle haline gelir. Bu noktadan sonra vücudunuzdaki ufacık hareketlerle inanılmaz açılımlara doğru ulaşabildiğiniz keyifli bir aleme adım atarsınız.
Asanalarla yani yoga pozları, duruşlarıyla sadece fiziksel olarak başladığımız çalışmalar yavaş yavaş zihnimizi ve ruhumuzu da etkilemeye başlamıştır. Artık herkesin kendi fiziksel bedeniyle tek ve mükemmel olduğu kabul edilmiş, herkes kendi sınırlarında ilerlemeye başlamıştır. Yoga stüdyosunda kimse uyarıda bulunmasa bile insanları rahatsız etmemek için kapatılan telefonlar, kalabalık sınıflarda çalıştıkça artan temizlik önlemleri, nefes çalışmalarını günlük hayatta kullanıp sağladığı faydaları birbiriyle paylaşmalar, yoganın daha derinlerde bir şeyleri etkilediğini anlamamızı sağlar.
Bu aşamadan sonra artık, vücut farkındalığı, zihin sakinliği, ruhun huzuru, anda kalmak, kendini tanımak, mat dışında yogayı uygulamak terimleri bizim için de bir şeyler ifade etmeye başlar.